RECEPT. 4 portioner, 15 minuter. Utmärkt upptinare efter en kylslagen promenad. Chai-te finns att köpa färdigt, men smakar mycket bättre om man lagar det själv från grunden.
2 msk svart te (t ex assam eller ceylon)
råsocker efter smak (1-4 tsk)
1 hel kanelstång
4 hela kryddnejlikor
3 hela kardemummakapslar
6 dl lättmjölk
4 dl vatten
1 tsk malen kanel
Lägg te, socker och alla kryddor i en tjockbottnad kastrull. Slå på 4 dl mjölk och allt vatten. Värm försiktigt och sjud sakta i tio minuter under omrörning. Värm och skumma resten av mjölken, antingen i en mjölkskummare eller genom att värma under häftig vispning.Sila teet och häll upp i muggar. Skeda över mjölkskummet och sikta över malen kanel. Servera genast.
Apelsintoddy
RECEPT. 4 glas, 15 minuter. En höjdare till vintervärmare. Perfekt mys framför brasan eller i stället för dessert.
1 1/2 dl pressad apelsinsaft eller färdigköpt färskpressad apelsinjuice
1/2 dl florsocker
1 dl mörk rom eller konjak
4-5 dl mjölk
1 extra apelsin till dekoration
Kör apelsinsaft och florsocker i en mixer till en fluffig konsistens. Häll spriten och mjölken i en tjockbottnad kastrull och värm försiktigt utan att det kokar. Slå sedan över det i mixern tillsammans med apelsinblandningen. Kör så att det blir skummigt. Häll upp i värmetåliga glas eller koppar. Strö över lite strimlat apelsinskal och servera genast.
Har inte provat toddyn själv än. Recepten är hämtade från HD.

mmmmm låter inte alls dumt...
SvaraRaderaFår nog prova det också nångång, men idag blev det varmchoklad i skogen. Det var inte dumt heller.
SvaraRadera