fredag 17 december 2010

Knäck med lite olika smaker

I förgår så gjorde jag knäck med lakritssmak och idag blev det med kanel/vanilj smak. Båda är nästan lika goda.

Receptet är så enkelt.
2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
Sen smaksätter man med vad som faller en in. Jag smaksatte en sats med lakritsessens(från Panduro) ca 1tsk. och den andra med 1 tsk vaniljessens(från ICA) och tror nog att det blev lite mer än 3 tsk till slut. Jag ökade på kanelen allt eftersom.
Blanda allt i en gryta och låt koka till det klarar kulprovet


Sen är det bara till att ösa upp och hoppas på att det blir några kvar till jul.

Men annars är går det ganska lätt att göra en laddning till. Det är bara koktiden som kan bli lite lång. Men akta så att det inte kokar över för då blir det garanterat extraknäck utan lön.

Biscotti

Med apelsin och mandel.

Färdigt på: 1 tim 40 min
Ingredienser
100 g hel sötmandel
75 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 st apelsin
0.5 st vaniljstång
0.25 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 st ekologiska ägg

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft (om en vanlig ugn används, 200 grader).
2. koka upp en kastrull med vatten och skålla mandlarna. Skala dem och sprid ut på en plåt.
3. Rosta mandlarna i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.
4. Hacka mandlarna med pinjenöttera mycket grovt. Tvätta apelsinen noga och torka. Riv sedan av skalet försiktigt. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
5. Blanda hackade nötter, mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, urskrapad vaniljstång, bakpulver och salt på en ren bänkskiva.
6. Forma en grop i mitten och häll i äggen.
7. Knåda ihop till en deg och rulla till två rullar.
8. Baka dem i 15-20 minuter tills de fått gyllene färg och är genomgräddade. Ta ut längderna.
9. Sänk ugnen till 120 grader och skiva rullarna lite på snedden, i 1 centimeter tjocka skivor.
10. Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 25-30 minuter tills de är helt torra.
Receptet har jag lånat från Leila. Det går att smaksätta med andra saker med, prova gärna med hasselnötter och mörk choklad. I just denna laddningen så uteslöt jag pinjenötterna och tog lite mer mandel i stället.